Raylyn Shayde

Raylyn Shayde

Raylyn Shayde (Ľubica Gavlasová) Aká je, kto je to a ako sa stane mladý obyčajný človek tým, kým je…

Vo vnútri cítime, že nás niečo stále volá, posúva, nedá nám pokojne spať. Čo to je? Sen? Vôľa? Či iba nepokoj?

Malý pohľad do veľkej duše speváka. Kto sme a kam ideme?

Nedávno som mal šťastie stretnúť sa a spolupracovať s jednou naozaj zaujímavou osobou. Touto osobou je Raylyn Shayde. Je to dlhodobo spolupracujúca speváčka a žiačka našej Jane. Preto som mal šťastie začať s ňou pracovať na jednom covery od skupiny Within Temptation, pieseň Forsaken. (nájdeš na konci článku.) Popri nahrávaní piesne sa človek vždy jemne dotkne toho druhého človeka a pocíti aký sme v skutočnosti, aké máme ciele, pocity, úsmev a aj vážnu tvár. Nedalo mi, aby som jej nakoniec nepoložil pár otázok a skúsil tohto človeka priblížiť aj vám.

Mnoho mladých ľudí je plných ideálov a život nám z nich postupne ukrajuje, až na koniec si ani neuvedomíme, že sú všetky fuč. Ale naozaj to tak musí byť? Nie sme predsa len dosť vytrvalí niekde vo vnútri? Skúsme sa na to pozrieť spolu!

Dámy a páni, predstavujem vám Raylyn Shayde…

Raylyn Shayde

Kedy si začala spievať a kedy s odbornou pomocou? 

Celkom ťažká otázka. Presný okamih kedy som začala spievať si nepamätám. Od malička som milovala hudbu, spev a spievala som si vždy, keď som mohla, pretože ma to vždy napĺňalo. Chvíľu som spievala aj v kostolnom zbore, keď som bola menšia, ale tam mi to nevyhovovalo, nebavilo ma to. Keď prišla puberta, tak som si uvedomila, že chcem niečo viac ako len spievať doma v izbe a rozhodla som sa prihlásiť do ZUŠ, keď som mala 14 rokov. Vtedy som už začala spievať s odbornou pomocou.

Koľko máš rokov a koľko rokov sa venuješ profesionálnemu spevu?

Tento rok budem mať 28 rokov a už to bude nejaký ten rôčik, čo sa venujem profesionálnemu spevu. 

Prečo spievaš a prečo práve tento štýl? 

Spev a aj hudba ma vždy vedeli vyliečiť zo zlej nálady a podporiť v ťažkých situáciách. Bol to pre mňa únik od každodenných starosti, povinnosti. Keď som spievala, bola som vo svojej bubline a mohla som sa ponoriť do hudby a utiecť tak pred realitou a na všetko okolo zabudnúť. Teraz na materskej dovolenke je pre mňa veľmi vzácne, keď si nájdem čas na spev. Snažím sa, nájsť si ten čas, pretože momentálne pri ňom veľmi oddychujem.

Od puberty som začala počúvať tvrdšiu hudbu a počúvam ju dodnes. V tom čase ma fascinovala kombinácia tvrdšej hudby, symfonických prvkov a do toho spievajúce ženy. Obdivovala som ich, páčilo sa mi to. Ako som viac počúvala tento žáner, tým viac som sa do neho zamilovala, a preto ho rada spievam. 

Just a dream…

Prečo a ako si začala spievať s kapelou Anthology? 

Do kapely Anthology som nastúpila v októbri 2013 po odchode ich vtedajšej speváčky. Chalani mi napísali e-mail, či by som sa k nim nechcela pridať. Pamätám si, že ma museli uprosiť až na druhýkrát (smiech), ale nakoniec sa im to podarilo. V tom čase ma dosť odrádzalo cestovanie na Oravu, ale nakoniec to nebolo až také hrozné, ako to na prvý pohľad vyzeralo. Na jeseň 2013 sa začal nahrávať album, “The Prophecy” takže som rovno skočila po niekoľkých skúšaniach a prácach na vokálnych linkách, po prvý krát aj do nahrávacieho štúdia. Bola to výzva, pretože pesničky boli písané pre niekoho úplne iného. Napokon sa, ale všetko zvládlo super.

A prečo to nakoniec skončilo? 

V kapele som skončila po 7 rokoch a bolo to pre mňa veľmi ťažké rozhodnutie. V roku 2020 sme začali pracovať na ďalšom albume, kde som prispela textami aj vokálnymi linkami. Vedela som však, že s príchodom dcéry sa nebudem vedieť venovať kapele, tak ako doteraz, a preto som sa rozhodla odísť. Momentálne majú novú speváčku a veľmi sa teším na nový album, pretože viem aké pecky budú na ňom (smiech). 

Or maybe i can feel it really?

Plánuješ sa ku nim vrátiť?

Každý sme si našli vlastnú hudobnú cestu a ja som s tým spokojná, ako to teraz je.

and now i know…

Aké máš plány do budúcna? 

Nezblázniť sa na materskej (smiech). Určite sa chcem venovať spevu a hudbe, ale nechávam sa prekvapiť, čo mi budúcnosť prinesie. 

Čo by si odkázala začínajúcim spevákom? 

Za každým úspechom je ťažká drina. Spev nie je ľahký. Keď som nastúpila do ZUŠ, tak boli pre mňa začiatky ťažké. Stotožniť sa s technikou, dýchaním, keď bol človek naučený na úplne niečo iné. Zlé dni nás posúvajú dopredu, keď sa nám nedarí, netreba to hneď zavrhnúť. Ja už som toľkokrát povedala, že nebudem spievať a aha kde som (smiech).  Netreba sa vzdávať, ale naopak, ísť si za svojím cieľom. 

that I experience it all now…

“Life is what happens when you’re making other plans.”

John Lennon

A ty myslíš, že …

Práca v štúdiu prináša rôzne situácie a rôzne zážitky a my sme pyšní, že stojíme pri nich, s vami, s životom, láskou a hlavne hudbou v našich srdciach. Aj ty to môžeš zažiť! Neváhaj, vzopri sa osudu a vykroč do neznáma. My sme tu práve pre teba, stačí zdvihnúť oči, naplniť srdce a ozvať sa…

Michael Fabian

Užite si našu spoluprácu a krásnu pieseň v podaní Raylyn Shayde…
Within Temptation – Forsaken (cover by Raylyn Shayde)

Enjoy ★ Instagram: https://www.instagram.com/raylynshayde/ ★ Facebook: https://www.facebook.com/raylynshayde… ★ Twitter: https://twitter.com/Raylyn_Shayde Vocals by Raylyn Shayde Video arranged and edited by Raylyn Shayde Music Production by Fabian Music Production https://www.fabian-musicproduction.eu/ Instrumental Track: http://x-minus.pro/

A ešte jedna krásna pieseň z našej produkcie…
Evanescence – Lost in paradise (cover by Raylyn Shayde)

Enjoy ★ Instagram: https://www.instagram.com/raylynshayde/ ★ Facebook: https://www.facebook.com/raylynshayde… ★ Twitter: https://twitter.com/Raylyn_Shayde Vocals by Raylyn Shayde Video arranged and edited by Raylyn Shayde, Music production, mix and master by Fabian Music Production https://www.fabian-musicproduction.eu/ Instrumental Track: http://x-minus.pro/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *